Förtydligande angående hjullastare och truck

Många har tyckt att det har varit lite oklart vad som gäller när det handlar om vad man får utföra med C2 hjullastare på utbildningsintyget för truck. Nu har TYA – Yrkesnämnd för utbildning, arbetsmiljö, transport i transportbranschen förtydligat vad det handlar om.
Många har tyckt att det har varit lite oklart vad som gäller när det handlar om vad man får utföra med C2 hjullastare på utbildningsintyget för truck. Nu har TYA – Yrkesnämnd för utbildning, arbetsmiljö, transport i transportbranschen förtydligat vad det handlar om.

Har du C2 hjullastare på ditt intyg så är hjullastaren att betrakta som truck, du får lasta, bära och lossa gods med hjullastaren utrustad med t ex pallgafflar i truckmiljö. (plana och hårdgjorda underlag). Du får däremot inte använda hjullastaren med skopa till att exempelvis röja snö, köra grus, ej heller för att flytta föremål med skopan om inte området kan räknas som truckmiljö. För att få göra det behövs en hjullastarutbildning för material- och godshantering på ditt intyg.

– Det är viktigt att kolla upp ordentligt vad man har för behörighet och vad det är för sysslor man utför och inom vilket område. Det går bra att prata med oss på Företagsutbildarna om man är osäker, säger Berit Frisk, utbildningssamordnare på Företagsutbildarna.

Arbetsmiljöverket kan vid ett besök hos ett företag ålägga en sanktionsavgift om de anser att behörigheten på utbildningsbeviset inte överensstämmer med det arbete som utförs.