Bosse fortsätter att ge värme

För snart ett och ett halvt år sedan avled Bosse Östlin, känd från Glada Hudik-teatern, efter en hjärnblödning. Tusentals människor runt om i hela Sverige sörjde och engagerade sig i händelsen. För några veckor sedan restes en staty av Bosse Östlin mitt i centrala Hudiksvall. Den är ett manifest för vad Bosse Östlin stod för – kärlek och gemenskap.
För snart ett och ett halvt år sedan avled Bosse Östlin, känd från Glada Hudik-teatern, efter en hjärnblödning. Tusentals människor runt om i hela Sverige sörjde och engagerade sig i händelsen. För några veckor sedan restes en staty av Bosse Östlin mitt i centrala Hudiksvall. Den är ett manifest för vad Bosse Östlin stod för – kärlek och gemenskap.

– Bosse var den första utvecklingsstörda person jag lärde känna. Han älskade att spela teater och att kramas. Han spred så mycket glädje runt sig och brukade säga att ”ju mer vi hjälps åt, desto bättre går det”, berättar Pär Johansson, grundare av och ledare för Glada Hudik-teatern.

Statyn som föreställer Bosse Östlin är i verklig storlek och kommer att vara uppvärmd året runt, vilket symboliserar Bosses värme. Initiativet togs av Glada Hudik-teatern som anlitade skulptören Hanna Beling för uppdraget. Den finansierades på flera olika sätt, däribland sponsring från företag där till exempel Företagsutbildarna bidrog med ekonomiska medel.

– Bosse, Glada Hudik-teatern och Pär, står för något stort - snällhet och vänlighet och förmågan att flytta gränser. Det är för oss viktigt att personer i samhället som annars inte brukar synas får synas, det är något ganska nytt men väldigt värdefullt för alla, säger Gunnar Klefbom, VD för Företagsutbildarna.

Pär Johansson är även anlitad föreläsare hos Företagsutbildarna och han menar att utbildning är betydelsefullt eftersom kunskap är makt och det är viktigt att lära sig om hur verkligheten fungerar. Därför anser han att det är bra att så många som möjligt får chansen att utbilda sig och utvecklas.