Möt en av våra konsulter: Sara Ekenstedt

Sara Ekenstedt är en av Företagsutbildarnas mest anlitade konsulter och föreläser och utbildar inom arbetsmiljöområdet, mer specifikt den populära utbildningen BAM – Bättre arbetsmiljö. Med bakgrund inom teater menar Sara att det är oerhört viktigt för henne att få uttrycka sig och vara kreativ, något som arbetet som konsult ger henne.
Sara arbetar som konsult för Företagsutbildarna inom arbetsmiljö men jobbar även för konsultnätverket Esam med social och ekologisk hållbarhet. Hon började sin karriär via miljö- och hälsoskyddsprogrammet på Umeå universitet för ett antal år sedan. Efter utbildningen sökte hon sig till Esam, ett nätverk som har funnits sedan 1990 och består av 18 konsulter som finns i Umeå, Stockholm och Malmö.

– Jag hade tur och fick jobb på Esam. Där jobbar jag som utbildare, föreläsare, projektledare eller inhyrd samordnare för miljö och arbetsmiljö, säger Sara.

Tidigare har Sara även jobbat som teaterpedagog och det har alltid varit viktigt för henne att uttrycka sig och vara kreativ. Det är något som hon får utlopp för som konsult då hon kan arbeta på många olika sätt och lägga upp sina utbildningar och föreläsningar på det sätt hon själv tycker om.

– Jag gillar verkligen att vara konsult, det är så roligt att få hjälpa andra att till exempel identifiera vilka frågeställningar de har, vad de behöver jobba på och göra för att bli mer hållbara, förklarar hon.

Att vara konsult innebär att Sara jobbar helt utifrån kundens behov inom hållbar utveckling. Hon försöker att ta reda på vad som behövs, är det till exempel utbildning, hjälp med ledningssystem eller hjälp med strategier? Utifrån vad kunden behöver hjälper hon dem sedan vidare för att nå sina mål inom hållbar utveckling.

Även utbildningar kring diskriminering och mångfald kommer Sara att hålla i framöver, det i och med att diskrimineringslagen från och med 1 januari i år ställer högre krav på företag för att motverka diskriminering. Den 18 oktober hålls ett frukostmöte i Hudiksvall som heter Att främja mångfald på arbetsplatsen.

– Personligen anser jag att en öppen och tillåtande arbetsplats är en nyckelfråga för att kunna lösa andra problem som miljöproblem och att få nöjda kunder. Nöjd personal hänger starkt ihop med nöjda kunder, säger Sara.

Hos Företagsutbildarna är det den populära utbildningen BAM – Bättre arbetsmiljö som Sara håller i. Den riktar sig till chefer och skyddsombud som har behov av kunskap och hantering av arbetsmiljöfrågor och håller på i tre till fem dagar åt gången. Utbildningen innehåller till exempel grundläggande fakta om lagar, avtal och regelverk kring arbetsmiljö, chefers och skyddsombuds roller och ansvar, att kunna göra en riskbedömning, att kunna skapa en handlingsplan och mycket annat.

– BAM är utan tvekan den roligaste utbildningen att hålla i! Alla deltagare är aktiva, man kan jobba på många olika sätt och det blir väldigt varierande och kul, säger Sara.

Samarbetet startade för några år sedan med att Företagsutbildarna kontaktade Esam och på så vis kom i kontakt med just Sara. Till en början fick hon på prov hålla i ett frukostmöte, sedan en första BAM-utbildning, det utvecklades vidare till att hon träffade företaget SCA för att hjälpa dem i deras utveckling. Efter det har det rullat på med regelbundna BAM-utbildningar flera gånger per termin.

– Det är så kul att jobba med Företagsutbildarna, uppdragen är väldigt roliga och jag har fått så fin kontakt med de som jobbar där. Sen är det fantastiskt att kunna hjälpa kunder att nå sina mål!

Läs mer om frukostföreläsningen